Laboratoriet

Laboratoriet

Prøvetaking avtales med hjelpepersonell på forhånd. Du kan bestille time for dette telefon, besøklegen.no eller ta kontakt med resepsjonen.  Du trenger ikke time for blodprøvetaking om du harvært til konsultasjon hos lege samme dag.

Blodprøver som skal sendes til UNN for analysering må være tatt innen:

Silsand lk kl.14:00. På fredager og før helligdager må disse være tatt innen kl:13.00.

Skaland lk kl:12.30

Sifjord lk kl:13.00

Stonglandseidet lk kl:12.30

Gryllefjord lk kl:13.00

Som regel tar legen kontakt kun når et prøvesvar trenger oppfølging. Legen vil i så fall ta kontakt enten via brev, telefon eller emelding. Det tar som oftest 1 uke fra prøven er tatt til vi får prøvesvaret, og ca.1-2 uker i tillegg før legen har anledning til å ta kontakt. Det vil si at hvis du ikke har hørt noe i løpet av 2-3 uker, så var prøvesvaret ditt etter all sannsynlighet normalt.

 

Rekvirering av prøver

For å få tatt prøver må legen ha bestilt prøver til deg. Har du vært til time på legekontoret er prøvene bestilt elektronisk og personalet på laboratoriet vil finne rekvisisjonen. Hvis du har fått rekvisisjon fra lege på sykehuset må du vise denne rekvisisjonen til den som skal ta prøven.

Fastende blodprøver

Når du skal ta blodprøver fastende skal du ikke ha spist, drukket, tygget tyggis, røyket, snuset eller pusset tennene siden kl 24 dagen før.

En grei huskeregel er “intet inntatt gjennom munnen etter kl 24″.

Hvis du skal ta serumspeil for et medikament må du ta prøven medikamentfastende. Det betyr at du skal ta blodprøven rett før neste dose. Husk å informere prøvetaker om siste dose og når du tok denne. Dette er til hjelp for legen som skal vurdere prøvesvaret.

Går du på stoffskiftemedisin og skal kontrollere stoffskiftet ditt, skal du ikke ta stoffskiftemedisinen før du har tatt blodprøven.

 

Urinprøver

Når du skal ta en vanlig urinprøver skal det være midtstråleurin. Da skal du først tisse i toalettet før du tisser i prøvebeholderen. Dette er for at urinprøven ikke skal være forurenset.

Skal du ta urinprøve for å teste deg for kjønnssykdommer skal det være førstestråleurin. Da skal førstestrålen i prøvebeholderen.

Du kan kjøpe urinprøveglass på apoteket eller du kan koke et vanlig syltetøyglass som du kan levere urinprøven i.

4410_arthurarnesen_pan